Протиракова дієта

Протиракова дієта

Рекомендації щодо харчування хворим на рак, а також для тих, хто хоче знизити ризик розвитку онкологічних захворювань, від відомого німецького дієтолога Йоханни Будвіг

Йоханна Будвіг (Johanna Budwig; 1908-2003) – німецький фармаколог і дієтолог, яка розробила так званий «Протокол харчування» для онкологічних хворих.

Працюючи в 1950-і роки у Федеральному відділі охорони здоров’я Німеччини (German Federal Health Office), вона шукала відмінності в обміні речовин здорових людей та пацієнтів із раковими пухлинами. Розробивши методику визначення жирів безпосередньо в крові, Будвіг вивчала обмін жирів та стала одним із перших дієтологів, які досліджували вплив споживання різних жирів на здоров’я людини. Зокрема Будвіг виявила, що у пацієнтів із раковими пухлинами на пізніх стадіях в тканинах спостерігається кисневе голодування та дефіцит поліненасичених жирів. На підставі своїх наукових результатів вона розробила дієту, яка вже понад півстоліття широко застосовується в Європі.

Базові принципи дієти Будвіг – відмова від насичених жирних кислот на користь поліненасичених, а також споживання цільних рослинних продуктів із високим вмістом харчових волокон, бажано сирих або таких, які зазнали мінімальної обробки.

В іспанському місті Малага працює Центр Будвіг – клініка, яка застосовує методи альтернативної медицини для лікування раку та інших хронічних захворювань. Дотримання «Протоколу харчування» Йоханни Будвіг – базовий принцип лікування в клініці.

Йоханна Будвіг виділяє чотири основні причини розвитку раку:

– патогенні агенти (бактерії, віруси, гриби);

– токсини (алкоголь, тютюновий дим, важкі метали, лікарські засоби та ін.);

– порушення в роботі імунної системи (які виникають, як правило, внаслідок стресів, депресії, неправильного харчування, малорухливого способу життя);

– порушення балансу поживних речовин в організмі.

Що не так із харчуванням у сучасному світі?

З кожним роком у нашому житті все більше фаст-фуду, напівфабрикатів і консервів, продуктів, що не псуються буквально роками. Ця їжа може смачно виглядати та збуджувати апетит запахом, довго зберігати товарний вигляд та смакові якості, але що саме робить її такою? Консерванти та емульгатори, ароматизатори та барвники, величезна кількість цукру й солі – всі ці інгредієнти при регулярному вживанні завдають серйозної шкоди організму людини. Додайте сюди хімікати, які були використані при вирощуванні сільгосппродукції – антибіотики та гормони в тваринництві, пестициди та нітрати в рослинництві. Згадайте про те, що значна частка жирів, які використовуються в харчовій промисловості – це рослинні олії, які зазнали гідрогенізації (насичення воднем для поліпшення товарних властивостей – так із рідкої олії додавши безліч домішок отримують маргарин).

Ось так утворюються так звані транс-жири, токсичність яких для людини доведена в багатьох дослідженнях. Транс-жири вбудовуються в мембрани клітин замість природних жирів і порушують обмін речовин та інформації між клітиною і навколишнім середовищем. Сучасна людина їсть забагато вуглеводів, що легко засвоюються організмом (цукор, вироби із очищеного борошна дрібного помелу), та замало харчових волокон (клітковини, пектинів, камедей, лігніну), необхідних для нормального травлення. Майже вся наша їжа проходить обробку при високій температурі, коли руйнуються поживні речовини.

Нездорове харчування негативно впливає на функції всього людського організму, порушується здатність клітин до поділу і відновлення, а також обмін інформацією між клітинами, що веде до гормонального дисбалансу, розвитку запалення й дегенеративних процесів.

Нездорове харчування може лежати в основі багатьох захворювань, в тому числі раку.

Легендарні «Мюслі Будвіг»

Основа програми харчування Будвіг – це суміш лляної олії та нежирного домашнього сиру із жирністю не більше 2% – так звані «Мюслі Будвіг». Доктор Будвіг стверджує, що правильно приготована суміш робить компоненти доступнішими для засвоєння та сприяє насиченню тканин киснем.

Нагадаємо, що лляна олія багата на поліненасичені жирні кислоти, які покращують живлення тканин, зменшують запальні процеси в організмі, поліпшують роботу серцево-судинної та нервової систем, перешкоджають розвитку атеросклерозу.

Як готувати «Мюслі Будвіг»?

Для приготування вам знадобляться блендер або міксер, а також кавомолка.

Міри: столова ложка містить – 15 мл, чайна ложка містить – 5 мл.

Крок 1 – змішайте 3 столові ложки лляної олії з 6 столовими ложками сиру. Не перемішуйте суміш вручну, використовуйте блендер або ручний міксер протягом 1 хв на низькій швидкості. Суміш повинна набути консистенції вершків. Якщо сир буде надто жирним (жирність більше 2%), олія не змішається з ним рівномірно та суміш не зіб’ється як слід.

Крок 2 – окремо в кавомолці подрібніть 2 столові ложки цільного насіння льону. Додайте їх у суміш олії з сиром. Отримані «Мюслі» необхідно з’їсти протягом 20 хв, тому що після закінчення цього терміну вони втрачають користь. Не слід подрібнювати насіння льону заздалегідь та зберігати його в подрібненому вигляді!

Важливо: подрібнене насіння льону не додають в «Мюслі», якщо у пацієнта рак товстої кишки, рак прямої кишки або колостома.

Додатково: щоб підсолодити «Мюслі», додайте в них 1 чайну ложку меду, бажано натурального непастеризованого, або подрібнені блендером шматочки фруктів. Можна також додавати в «Мюслі» лимон, петрушку або часник, подрібнені волоські горіхи або мигдаль, насіння конопель, соняшнику, гарбуза. Ті хто надає перевагу більш рідкій консистенції страви, можуть додати в суміш козячого молока, вівсяного, рисового або мигдального молока. Можна урізноманітнити смак «Мюслей» спеціями: натуральною ваніллю, корицею, какао, натуральною кокосовою стружкою.

Лляну олію зберігайте в холодильнику. Не купуйте олію, термін зберігання якої перевищує 5 місяців – це означає, що в неї додано консерванти та інші хімічні компоненти.

Дієта Будвіг: яких продуктів слід уникати?

Цукор. Уникайте вживання не тільки чистого цукру, але й продуктів, які містять його у значній кількості: морозиво, здоба, кондитерські вироби, газовані напої, фабричні соки, сухі сніданки, готові соуси та гострі страви. Читайте уважно етикетки та уникайте продуктів, що містять фруктозний сироп, кленовий сироп, мелясу (продукт, що залишається від переробки цукрових буряків). Уникайте штучних підсолоджувачів.

Дріжджовий хліб та будь-які продукти, що містять дріжджі. Наприклад, квас.

Рафінована або гідрогенізована олія. Рафінована та гідрогенезована олія, незалежно від того, з якого насіння її отримано, шкодить нашим клітинам. Тому уникайте смаженої їжі та намагайтесь використовувати оливкову олію першого віджиму, яка зберігає свої властивості під час термічної обробки.

Молочні продукти, зокрема вершкове масло. Відмовтесь від усіх молочних продуктів, окрім нежирного сиру, який використовується для приготування «Мюслей Будвіг», тому що молочні продукти містять жири, які затримують різні токсини, а також сприяють росту грибкової флори.

Морепродукти. Не рекомендоване споживання молюсків та ракоподібних (креветок, лобстерів): вони накопичують в організмі важкі метали та інші токсичні речовини з морської води.

Свинина та ковбасні вироби. Токсини часто накопичуються в жирових відкладеннях, тому уникайте жирного м’яса та ковбасних виробів. Доктор Будвіг вважала, що червоне м’ясо сприяє розвитку запалення, зокрема запалення суглобів (артритів).

Очищені злаки та крупи. Білий хліб, макаронні вироби, очищені крупи не містять живильних речовин та харчових волокон, необхідних для нормального травлення. Крім того, ці продукти сприяють підвищенню рівня глюкози, що, в свою чергу, сприяє росту грибкової флори.

Кава та чай. Пацієнтам хворим на рак кава не рекомендована, тому що сприяє підвищенню шлункової кислотності, а також може негативно впливати на нервову систему й нирки. Можна пити трав’яні чаї.

Йоханна Будвіг радить уникати приготування їжі в мікрохвильових печах, на пательнях із тефлоновим покриттям, використання алюмінієвого начиння. Їжу бажано готувати в посуді з кераміки, нержавіючої сталі або скла.

Дієта Будвіг: які продукти рекомендовані?

Сік квашеної капусти і ферментовані продукти. Доктор Будвіг радить всім своїм пацієнтам випивати вранці склянку соку квашеної капусти.

Ця рекомендація зустрічається також у методах лікування інших відомих онкологів які наважилися вийти з-під диктату фармацевтичних гігантів.

«Мюслі Будвіг» (рецепт дивіться вище).

Натуральні підсолоджувачі. В разі потреби додавайте в їжу березовий цукор (ксиліт), агар або стевію.

М’ясо та риба. Доктор Будвіг була суворою вегетаріанкою, проте розроблена нею дієта не забороняє вживання м’яса, «якщо пацієнт не при смерті». При цьому вона рекомендує відмовитися від замороженого або консервованого м’ясо та надати перевагу свіжому органічному м’ясу, що не містить гормонів та антибіотиків.

Червоне м’ясо сприяє розвитку запалення, тому Будвіг радить м’ясо птиці (курки, качки, індика). М’ясо можна замінити грибами, водоростями (особливо спіруліною), сочевицею, брюссельською капустою, горіхами та насінням.

Можна включити в раціон рибу, яку виловлено в диких умовах, а не в рибних господарствах: анчоуса, коропа, тріску, камбалу, окуня, пікшу, хека, палтуса, оселедця, скумбрію, гольяна, кефаль, ляща, щуку, сардину, тиляпію, форель, сига та ін.

Яйця. Йоханна Будвіг яйця у своїй кухні не використовувала. Втім, за аналогією з м’ясом можна рекомендувати вживання органічних яєць, зварених некруто або в сирому вигляді (перед вживанням в сирому вигляді яйця необхідно ретельно помити!).

Органічні фрукти та овочі. Завжди, коли це можливо, їжте сезонні фрукти та овочі, бажано органічні, в сирому вигляді або приготовані на пару – так вони збережуть максимальну кількість корисних речовин. Корисним також є вживання фрешів – свіжовижатих соків із м’якоттю з фруктів та овочів.

Горіхи, сухофрукти та насіння. Горіхи, сухофрукти та насіння вживайте тільки в натуральному вигляді, не смаженими. Мигдаль можна перед вживанням розмочити.

Що стосується насіння льону, то доктор Будвіг рекомендує включати в раціон не тільки лляну олію, але й насіння в подрібненому вигляді (оболонки насіння містять багато поживних речовин, які не переходять в олію). Подрібнювати насіння слід безпосередньо перед вживанням. Можна також додавати в їжу ціле насіння, попередньо замочене на 2-3 години у воді.

Трави, спеції, трав’яні чаї. Йоханна Будвіг широко застосовувала в своїй програмі харчування такі трави й спеції як жасминовий чай, базилік, корицю, гвоздику, насіння фенхелю, кульбаби, імбир, м’яту, аніс, куркуму, чебрець.

В народній та офіційній медицині багатьох країн світу великий розмай фіто-чаїв використовують для втамування болю та відновлення меридіонального балансу в організмі. В Україні широкий асортимент натуральних фіто-чаїв без ароматизаторів, фіто-олій першого холодного віджиму, клітковину та інших фіто-продуктів пропонує ТМ «Мудрий Травник».

Олії, отримані холодним пресуванням. Оливкова, конопляна, кунжутна, амарантова, часникова та інші олії мають різний смак та містять речовини, необхідні для нормального функціонування клітинних мембран і, відповідно, дихання клітин. Всі олії слід вживати сирими – не піддавати термічній обробці, натомість додавати в готову їжу або просто випивати чайну ложку олії двічі на день.

Органічні цільнозернові продукти. З круп доктор Будвіг активно рекомендує зелену, тобто необсмажену, гречку. Готуйте також каші з кіноа, цільнозернового рису басматі або коричневий рис, пшоно (просо).

Пшеницю краще споживати у вигляді пророщених зерен або в складі домашнього хліба, що містить ячмінь, пшеницю, сочевицю, квасолю та просо. Кукурудза не рекомендована, тому що часто заражена пліснявими грибками.

Органічні бобові. Включайте в своє меню нут, квасолю та сочевицю – вони поживні та багаті на амінокислоти.

Щоденний план Йоханни Будвіг

Доктор Будвіг була вегетаріанкою, тому наведений нижче план не включає продуктів тваринного походження. Ви можете за бажанням додати до свого меню м’ясо птиці, рибу, яйця.

Після пробудження. За годину або більше до сніданку випийте 100-250 мл соку (рідини) з квашеної капусти. Для поліпшення смаку в нього можна додати трохи свіжовичавленого соку з яблук.

Сніданок. Сніданок почніть із чашки (250 мл) зеленого або трав’яного чаю – теплий чай допоможе набрякнути і краще засвоїтися подрібненому лляному насінню, що входить до складу «Мюслей Будвіг». Після чаю з’їжте порцію свіжоприготованих «Мюслей Будвіг» (рецепт наведено вище), а потім – за бажанням – трохи цільнозернового хліба з огірком, редискою або іншими сирими овочами.

Другий сніданок. Випийте склянку свіжовижатого овочевого соку з моркви та(або) буряка, селери, лимона, яблук і зелені (салату-латуку, листового буряка або шпинату).

Сонячні ванни. Спостерігаючи за своїми пацієнтами, доктор Будвіг помітила, що на їх самопочуття позитивно впливають сонячні ванни. Сонячні промені стимулюють роботу печінки, жовчного міхура, підшлункової залози, сечового міхура, слинних залоз. Доктор рекомендувала сонячні ванни тривалістю 20 хв без використання сонцезахисних кремів та окулярів.

Фізична активність. Доктор Будвіг говорила: «Я ніколи б не дозволила раковому хворому з метастазами бігати, кататися на велосипеді або виконувати спортивні вправи. Його тіло повинно відпочивати». Проте рекомендовано 20-хвилинні прогулянки на природі та, а коли є можливість та сили – кілька хвилин спокійних та повільних стрибків на батуті, що є дуже корисним для лімфатичної системи. Про фізичну активність під час онкологічних захворювань також читайте на сайті camelym.in.ua

Перед обідом. Перед обідом випийте чашку (250 мл) фіто-чаю. Потім випийте свіжовижатого фруктового соку з м’якоттю, в який додано столову ложку щойно подрібненого насіння льону.

Обід. Обід включає зелений салат, заправлений самостійно приготованим (не магазинним) соусом, а також приготовані на пару овочі: горошок, червону картоплю, помідори, шпинат, буряк, моркву, листовий буряк, капусту білокачанну або брюссельську, брокколі, цибулю, артишоки, спаржу, перець, зелену квасолю. Крім того на обід можете приготувати цільнозернові каші (гречку, пшоно, коричневий рис), сочевицю, квасолю, а також цільнозерновий хліб. Використовуйте спеції: кайенский перець, паприку, куркуму та ін.

Десерт. Після обіду випийте чашку теплого трав’яного чаю та з’їжте порцію «Мюслей Будвіг» зі свіжими фруктами без подрібненого насіння льону.

Полуденик. Рекомендована порція (100-250 мл) свіжовижатого фруктового соку з м’якоттю, в який додано столову ложку щойно подрібненого насіння льону. Особливо будуть корисними сік із винограду, вишні, ананасу. Фруктовий сік із насінням льону підходить для пацієнтів з будь-яким типом раку, крім раку мозку.

Вечеря. Рекомендації ті самі, що й для обіду.

Перед сном. Доктор Будвіг дозволяла пацієнтам випити перед сном келих червоного органічного вина для подолання безсоння.

Емоційний стан. Свідомість і тіло працюють спільно, тому важливо контролювати негативні емоції та тривогу. Використовуйте техніку емоційної свободи (Emotional Freedom Technique), засновану на принципах традиційної східної медицини та західної психології, дивіться комедійні фільми, слухайте приємну музику, насолоджуйтеся товариством друзів та родини.

Борітеся – поборете!

ВІДНОВЛЮЙТЕСЬ РАЗОМ З «КАМЕЛІН БІО»

Джерела:

http://www.budwigcenter.com/wp-content/uploads/2016/10/Johanna-Budwig-Guide-natural-therapies.pdf